Co je to nikotinový kick?

Co je to nikotinový kick?

Můžete se setkat také s názvem nikotinový buzz a týká se nejen nikotinových sáčků, ale i dalších produktů s nikotinem, jako jsou cigarety, e-cigarety nebo například žvýkací tabák. Co je to nikotinový kick, jak se projevuje a jak se ho zbavit? Na to jsme se podívali v následujících řádcích.

Nikotinový kick

Nepleťte si to s hitem, se kterým se můžete setkat při vapování, případně kouření cigaret. Ve chvíli, kdy takzvaně šluknete (vdechnete páru/kouř) dostanete do plic takový „kopanec”. Může vás to svádět k pojmenování kick. Ale pokud mluvíme o nikotinovém kicku/buzzu, jedná o pocit, který bychom popsali jako vzrušení, šum nebo nabuzení. Uvolní se napětí ve vašem těle a zrychluje se reakční doba smyslů. Jde o stav, kdy se nikotin dostane do krevního oběhu a následně vyvolá tyto pocity.

Délka nikotinového kicku je závislá na toleranci na nikotinu. Průměrně však tento pocit trvá okolo 30 minut. Další roli hraje závislost na nikotinu. V případě silné závislosti máte chuť navodit tento pocit bezprostředně poté, co vyprchá. U slabší závislosti je to zhruba mezi jednou až čtyřmi hodinami po kicku. Zajímavostí je, že nikotin poté zůstává ve vašem těle i několik dní. Teprve poté jej tělo vyloučí. 

nikotinové sáčky snatch balení

Jak dochází k nikotinovému kicku

Jakmile se vám po užití nikotinových sáčků dostane nikotin do krevního oběhu, působením na nadledvinky se vám do těla uvolní adrenalin. To posílí vaše smysly a zrychluje jejich reakci. Zároveň se vám v těle uvolní glukóza a zrychlí se krevní tlak, což způsobuje zmíněný pocit nabuzení. Vzhledem k vlivu nikotinu na krevní tlak se obecně užívání nikotinových sáčků (i dalších produktů) silně nedoporučuje osobám se zdravotními komplikacemi týkající se krevního oběhu, tlaku nebo srdce. Stejně tak se nikotinové sáčky nedoporučují pro diabetiky, protože na základě jejich užívání produkuje slinivka břišní méně inzulínu než v běžném stavu. 

Nikotin zároveň způsobuje uvolnění dopaminu, který stojí za pocitem spokojenosti či euforii. Nikotin má také příznivý vliv na paměť, koncentraci či snížení úzkosti, což prokázaly i vědecké studie. 

Nežádoucí účinky nikotinu

Nutno dodat, že nikotin není zázračný lék a skrývá zároveň v sobě řadu nežádoucích účinků. Již jsme zmínili zvýšení krevního tlaku, dále může užívání nikotinu způsobit nespavost, pálení žáhy nebo v některých případech i bolesti kloubů.

Mezi nežádoucí účinky řadíme také předávkování nikotinem. K tomu dochází, když do těla dostanete vyšší dávku, než jste běžně zvyklí. Přesné množství nelze určit, protože je to opět individuální dle tolerance na nikotin daného člověka. Když dojde k předávkování nikotinem, projevuje se to bolestí hlavy, zvýšeným pocením, návaly či nevolností, které může vyústit ve zvracení. Pokud chcete zmírnit projevy předávkování, pijte velké množství vody a buďte na čerstvém vzduchu.

Nikotinové sáčky dope kočička

Jak zmírnit nikotinový kick

Pokud je na vás nikotinový kick příliš silný či jen chcete, aby jeho účinky vymizely dříve, opět doporučujeme pít větší množství vody. Nikotin totiž vaše tělo dehydratuje. Rovněž by vám mělo pomoci, když se najíte. Protože to vám nastartuje metabolismus, což rychleji odbourá účinky nikotinu. 

V případě, že vám nikotinové sáčky způsobují nepříjemný kick, sáhněte raději po slabších sáčcích.

zpět na výpis

Související produkty

Doprava zdarma
Při nákupu nad 250 Kč

Doprava zdarma
Při nákupu nad 250 Kč

Rychlé dodání
Do druhého dne

Rychlé dodání
Do druhého dne

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce