Nikotinové sáčky vs cigarety: Srovnání nesrovnatelného

Nikotinové sáčky vs cigarety: Srovnání nesrovnatelného

Naprosto rozdílné produkty, které však mají jedno společné: užívají se kvůli nikotinu. Zatímco cigarety jsou po desetiletí zaběhlými produkty, nikotinové sáčky se postupně dostávají do popředí. Nutno podotknout, že nikotinové sáčky vznikly jako alternativa ke kouření, respektive k užívání tabáku, ať už je jeho formou kouření nebo nebo například žvýkání. Pojďme si tyto dva produkty alespoň trochu srovnat.

Odzvonilo cigaretám?

Zatímco v minulém století byly cigarety zejména v USA hojně propagovány a vyzdvihovány jako něco, co vám nejen neuškodí, ale co vám dokonce může pomoct, současný trend je naprosto opačný. V dnešní době je to nemyslitelné. Na cigarety se zvyšují daně, čímž jejich cena stoupá. Zakazuje se kouření na veřejných prostranství a v restauracích. Vytvářejí se antikuřácké kampaně a také vznikají nejrůznější alternativy v čele s nikotinovými sáčky nebo elektronickými cigaretami. Odzvonilo tak cigaretám? Pojďme si to trochu shrnout. 

Cigarety a kouření

Když bychom měli vyjmenovat všechny škodlivé látky, které vdechujete v cigaretovém kouři, asi bychom tu byli hodně dlouho. Nejen že se vám do plic dostává dehet, ale při kouření mimo jiných závažných onemocnění riskujete hned celou paletu rakovin, plicních neb například cévních onemocnění. Krom toho, že tím škodíte především sami sobě, škodíte i svému okolí. A to jak ve smyslu pasivního kouření, které je neméně škodlivé než to aktivní, ale rovněž v tom, že své okolí obtěžujete kouřem a zápachem. A to i několik desítek minut potom, co jste svou cigaretu típli do popelníčku.

Pokud bychom ale mluvili pouze o užívání nikotinu, ani z tohoto pohledu to není žádná výhra. Při vykouření jedné cigarety do svého těla vstřebáte přibližně 1 mg nikotinu. To se samozřejmě liší dle síly cigaret, ale jejich rozpětí není nijak široké. Navíc nikotin z cigarety vstřebáte poměrně rychle, což způsobuje, že máte poměrně brzy chuť na další cigaretu. A pokud se vaše závislost a tolerance vůči nikotinu prohlubuje, budete s velkou pravděpodobností kouřit jednu za druhou, což není moc pěkná představa.  

Nikotinové sáčky

Nikotinové sáčky mají oproti cigaretám mimo základních odlišností hned několik výhod. Tou hlavní je, že se nejedná o tabákový produkt. Sáčky tak neobsahují tabák ani škodlivé látky v něm obsažené. Další nespornou výhodou je diskrétnost užívání. Nikotinové sáčky neruší při ničem ani vás ani vaše okolí. Nikdo tak nemusí poznat, že právě užíváte svůj oblíbený nikotinový sáček. Žádný kouř, žádné žluté zuby, žádný zápach a hlavně žádný žlutý knír. To je základ.

Nikotin se oproti cigaretám uvolňuje do těla pozvolněji, což znamená, že nemáte za chvíli nutkání žvýkat další sáček. Co se týče síly a množství nikotinu, mají nikotinové sáčky poměrně pestrou paletu sil a také příchutí. S běžnými sáčky dostanete do těla podobné množství jako z cigarety, tedy kolem 1 mg, ale můžete to snáze regulovat - tedy přidat více nebo také ubrat. Záleží na vás. 

Co nikotinovým sáčkům naopak moc nehraje do karet, je to, že nejsou přírodního složení. Jde o laboratorně vyvinutý produkt. A vzhledem k tomu, že jde o záležitost posledních let, kdekdo může nabádat k tomu, že to není dostatečně prozkoumané a otestované. Částečně to vyvrací fakt, že věda je oproti minulosti poměrně napřed, takže jistě proběhla již řada studií. 

Co teď?

Celkově můžeme konstatovat, že nikotinové sáčky patří mezi alternativy, které mohou lidem pomoci od závislosti na kouření a dále pomoct regulovat příjem nikotinu na minimum. Máte jasno?

 

zpět na výpis

Související produkty

Doprava zdarma
Při nákupu nad 250 Kč

Doprava zdarma
Při nákupu nad 250 Kč

Rychlé dodání
Do druhého dne

Rychlé dodání
Do druhého dne

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce