Ověření věku kupujícího před odesláním objednávky

Více info zde close

Legislativa chce poslat nikotinové sáčky k ledu

Legislativa chce poslat nikotinové sáčky k ledu

Ministerstvo zdravotnictví má spadeno na nikotinové sáčky. Návrh vyhlášky už má úřad na stole. Omezit chtějí obsah nikotinu, počet sáčků v balení, dále upravit vzhled balení, velikost sáčků, ale i další vlastnosti nikotinových sáčků. Primárním cílem je zamezit prodeji nikotinových sáčků dětem. Jaká konkrétní omezení vyhláška nařizuje? Pojďme se na to mrknout.

Omezení nikotinu v sáčích

V nové vyhlášce najdeme například to, že chtějí omezit množství nikotinu v jednom nikotinovém sáčku na maximálně 10 mg. To znamená, že například nikotinové sáčky Dope Ice Mango Strong Edition, by neprošly. Mají totiž 16 mg na gram sáčku, což vychází cca 11,2 mg na jeden sáček. Z rodiny Dope by pak mohly být v prodeji pouze příchutě s přívlastkem Moderate Strong s 10 mg na gram sáčku, kdy jeden sáček obsahuje zhruba 7 mg nikotinu. Na sáčky Crazy Strong s 28,5 mg nikotinu na gram sáčku a tedy s 20 mg nikotinu na sáček bychom se mohli rovnou rozloučit. 

Dalším omezením je, že balení by mohlo obsahovat maximálně 200 mg nikotinu. To při 10 mg na sáček znamená maximálně 20 ks, přičemž víme, že dnes se počty nikotinových sáčků v balení pohybují i lehce přes 20 ks dle značky. 

Je to dobře? Toť otázka. Vzhledem k tomu, že sáčky slouží jako alternativa k cigaretám a silnější kuřáci užívají velké množství nikotinu, by pro ně takto slabé sáčky nebyly v dané chvíli řešením. Celé by se to tak minulo účinkem. 

Změny na obalu

Vyhláška se také zaměřila na puky, tedy vzhled obalu nikotinových sáčků. Puky nebudou smět připomínat tvarem, barvou, kresbou či popisem jak potravinu, tak například kosmetický přípravek či hračku. Jde o to, aby svým vzhledem nelákaly k nákupu děti a mladistvé. 

Obal také bude muset obsahovat zdravotní varování v následujícím znění bez možnosti parafrázování: „Tento výrobek obsahuje nikotin a je vysoce návykový.“ Obal dále vzhledem k příchutím nebude smět evokovat cukrovinky a cukrářské výrobky. Informace ohledně příchutě budou smět být uvedeny na obalu pouze ve formě textu.

snatch nikotinové sáčky

Argumenty pro vyhlášku ze strany ministerstva 

Na rozdíl od elektronických cigaret či tabákových výrobků nejsou prozatím nikotinové sáčky z hlediska legislativy výrazně omezované. To se ale brzy může změnit. Ministerstvo zdravotnictví argumentuje navrhované změny následujícími slovy: „Cílem je zabránit prodeji testovacích balení a balení, která by z důvodu malého množství porcí byla lépe finančně dostupná nízkopříjmovým skupinám včetně dětí a mládeže.“ Záměru rozumíme a souhlasíme s tím, že nikotinové sáčky nepatří do rukou dětem. Sami jsme tomu věnovali celý článek zde na blogu

Nesouhlasíme ale se způsobem omezení. Nikotinové sáčky slouží jako alternativa užívání tabákových výrobků. Celkem spolehlivě fungují při odvykání závislosti na kouření, což dokazuje řada studií po celém světě. A znevýhodnit nízkopříjmovou skupinu lidí, aby si nemohla pomoct tímto způsobem od závislosti na cigaretách?  

Směr vidíme spíše v osvětě a prevenci ze strany prodejců, rodičů, škol i dalších institucí. Děti a mladiství si k zakázaným produktům vždycky nějak najdou cestu i přes všechny regulace a omezení. Jde především o to, aby se včas a vhodným způsobem dozvěděli o tom, že tyto produkty pro ně jsou škodlivé a proč. Možná by to pomohlo mnohem více než úprava množství nikotinu v sáčku nebo změna barvy puku.

Co byste si z tohoto článku měli odnést

  • vláda chce regulovat nikotinové sáčky 
  • cílem je zamezení prodeje nikotinových sáčků dětem, mladistvým a nízkopříjmovým skupinám
  • v jednom sáčku by mělo dle vlády být maximálně 10 mg nikotinu
  • v jednom balení by mělo být maximálně 20 sáčků
  • obal nesmí vzhledem připomínat potravinu, hračku či kosmetiku
  • obal musí obsahovat text „Tento výrobek obsahuje nikotin a je vysoce návykový.“
  • nevidíme žádné pozitivum na této vyhlášce, stojíme si za tím, že by se měla spíše zlepšit prevence a osvěta ze strany výrobců, prodejců, rodičů a veřejných institucí
zpět na výpis

Související produkty

Doprava zdarma
Při nákupu nad 250 Kč

Doprava zdarma
Při nákupu nad 250 Kč

Rychlé dodání
Do druhého dne

Rychlé dodání
Do druhého dne

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce