Nikotinové sáčky a děti - V žádném případě!

Nikotinové sáčky a děti - V žádném případě!

Pojďme se nyní trochu zaměřit na prevenci. Nikotinové sáčky rozhodně nepatří do rukou dětem. To už sám o sobě napovídá fakt, že jsou nikotinové sáčky prodejné pouze osobám starším 18 let. Jenže děti zkouší ledacos, v poslední době nikotinové sáčky nevyjímaje. Jak se postarat o to, aby se nedostaly do rukou dětem, a jak to případně odhalit?

Bezpečný prodej 

Nikotinové sáčky prodáváme v našem e-shopu Nicomania.cz. Podmínkou nákupu je minimální věk 18 let. Ten ověřujeme při předání zásilky prostřednictvím doručovacích společností. Trafiky jsou na tom stejně. Nikotinové sáčky smějí prodat pouze osobám starším 18 let bez výjimky. 

Děti jsou přesto velmi vynalézavé. Stejně jako zhruba 11 % dětí do 16 let, které dle údajů protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila kouří cigarety, stále více dětí zkouší nikotinové sáčky. Zda je menší zlo sáhnout místo cigaret po nikotinových sáčcích, vůbec není předmětem debaty, protože žádné tabákové či nikotinové výrobky dětem do rukou prostě nepatří. Dětem však nahrává do karet to, že na rozdíl od cigaret není třeba kamuflovat žádný zápach, a na první dobrou to nejde poznat ani při užívání i z důvodu absence jakéhokoliv dýmu. 

Nikotinové sáčky dětem škodí

Nikotin má na lidský organismus řadu negativních účinků, když tedy pomineme ty pozitivní, jako je zvýšení soustředěnosti, zlepšení paměti apod., které uživatelé nikotinových sáčků jako alternativy kouření vyzdvihují. U organismu dítěte se negativní účinky ještě umocňují. Samotné nikotinové sáčky mohou při užívání u dítěte podráždit dáseň. Co se týče nikotinu, vzniká na něm závislost, může způsobit podráždění, nechuť k jídlu, bolest hlavy, nevolnost, návaly a podobně. Takže nic, co by se mělo dostat dětem do rukou.

Nikotinové sáčky nepatří do rukou dětem

Jak poznat užívání nikotinových sáčků u dětí

Zde jsme pro vás sestavili několik tipů, jak odhalit, pokud vaše dítě náhodou užívá nikotinové sáčky. Na rozdíl od kouření to lze odhalit poměrně hůře, ale jde to. 

První věcí je balení, které na rozdíl od samotných sáčků zas tak diskrétní není. Ve většině případů se jedná o krabičku ve tvaru puku, kterou zpravidla nepřehlédnete v kapse u kalhot či šortek. Balení mají různé barvy a designy, což by mělo upoutat vaši pozornost i v dětském pokoji. Při užívání nikotinových sáčků vzniká odpad. Tedy vyžvýkaný nikotinový sáček je nutné někam vyhodit. Ti méně prozíraví jej hodí rovnou do odpadkového koše. Proto se při podezření můžete podívat právě tam. 

Následně byste měli pozornost upřít přímo na “uživatele”. Přestože je užívání nikotinových sáčků diskrétní, u někoho to lze poznat při mluvení. Také dětská ústa mohou být menší, což by mohlo být na umístění sáčku pod ret znát i pohledem zvenčí. Další věc, které byste si mohli všimnout, je častější odplivávání. V neposlední řadě by vám mohly napovědět i zmíněné příznaky předávkování nikotinem, tedy bolest hlavy, nechuť k jídlu, podrážděnost či nevolnost. 

Jak zajistit, aby je děti neužívaly

Respektujeme, že má každý při výchově svého dítěte vlastní metody. V tomto případě však nedoporučujeme dělat, jako že žádné nikotinové sáčky neexistují. Mluvte s dětmi o tomto tématu. Vysvětlete jim, k čemu nikotinové sáčky slouží - jako alternativa při odvykání závislosti na kouření, a také proč nejsou vhodné pro děti. Otevřená komunikace je základ dobrých vztahů mezi rodičem a dítětem. 

Na druhé straně by měla probíhat pečlivější kontrola, aby se nikotinové sáčky k dětem vůbec nedostaly. I když ne vždy to lze 100% ohlídat. 

zpět na výpis

Související produkty

Doprava zdarma
Při nákupu nad 250 Kč

Doprava zdarma
Při nákupu nad 250 Kč

Rychlé dodání
Do druhého dne

Rychlé dodání
Do druhého dne

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce