Ověření věku kupujícího před odesláním objednávky

Více info zde close

Jaký je rozdíl mezi nikotinovými sáčky a žvýkacím tabákem?

Jaký je rozdíl mezi nikotinovými sáčky a žvýkacím tabákem?

Velký. Přestože balení a samotné sáčky vypadají na první pohled velmi podobně, jedná se zcela o jiné produkty. Takže neházejme všechny do jednoho sáčku. Žvýkací tabák neboli snus obsahuje logicky tabák, nikotinové sáčky nikoliv. Je to jediný rozdíl?

Nikotinové sáčky

Nikotinové sáčky jsou stále poměrně mladým produktem. Nemají takovou tradici jako žvýkací tabák. Ono je to jednoduché. Nikotinové sáčky totiž vznikly především jako alternativa žvýkacího tabáku.

Žvýkací tabák se poměrně zpopularizoval a jeho uživatele nenajdete pouze mezi bývalými kuřáky, ale také mezi sportovci. Ale vzhledem k tomu, že tabák je sám o sobě škodlivý a užívá se především kvůli nikotinu, našli tito lidé oblibu v nikotinových sáčcích.

Nikotinové sáčky neobsahují tabák, ale jsou složeny z vody, celulózy, xylitolu, nikotinu zahušťovadel a dalších látek. Původně pocházejí ze Švédska, odkud se rychle rozšířily do celého světa. Na plnění se používá speciální směs, která se plní do papíru, následně se sáčky postříkají příchutí a speciální řezačka je nařeže na příslušné kusy. Ty se poté automaticky plní do puků, které se opatří etiketou. 

Při užívání jsou sáčky naprosto diskrétní. Není cítit žádný zápach, není vidět žádný dým a také nedochází k uvolňování škodlivých látek do těla jako v případě tabáku. Jak jsme uvedli, nikotinové sáčky obsahují nikotin v různém objemu dle síly sáčků. Výhodou oproti žvýkacímu tabáku jsou pestré příchutě, které vám prostě zachutnají. 

Při užívání nikotinových sáčků nemusíte plivat jako u snusu, není třeba výrazně žvýkat sáček pro uvolnění chuti a celý zážitek trvá zhruba 30 minut. Zpravidla je najdete ve dvou různých velikostech sáčků a v balení je +/-20 sáčků. 

Nikotinové sáčky Snatch

Žvýkací tabák

Jak jsme nažvýkli výše, žvýkací tabák má poměrně bohatou historii. Jeho původní podoba nebyla taková, jak ji znáte dnes. Samotný žvýkací tabák má několik podob a některé jsou na území Evropské unie zakázány. U nás se smí užívat pouze v podobě sáčků jako v případě nikotinových sáčků. Mezi další druhy patří orální tabák, který se na rozdíl od sáčků v ústech rozpouštěl, a nebylo tak třeba při užívání plivat. Právě tento druh je zakázaný. 

Žvýkací tabák se vyrábí převážně ve Švédsku a USA způsobem, že se vezmou listy tabáku, které se usuší, nasolí a nařežou na potřebné kusy. Dále se pak fermentují a nakonec i sladí. Ve Švédsku má žvýkací tabák poměrně silnou tradici. Užívá je tam až 12 % obyvatel, což je zhruba 1,1 milionu lidí.

Co byste si měli odnést z tohoto článku

  • nikotinové sáčky vznikly jako alternativa žvýkacího tabáku
  • nikotinové sáčky neobsahují tabák, jsou složeny z několika látek, a stejně jako žvýkací tabák obsahují nikotin
  • nikotinové sáčky pocházejí původně ze Švédska
  • při užívání nikotinových sáčků nemusíte plivat jako u tabáku, jsou tak mnohem diskrétnější
  • žvýkací tabák má silnější tradici, vyrábí se převážně ve Švédsku a USA
zpět na výpis

Související produkty

Doprava zdarma
Při nákupu nad 250 Kč

Doprava zdarma
Při nákupu nad 250 Kč

Rychlé dodání
Do druhého dne

Rychlé dodání
Do druhého dne

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce