Jak je to se závislostí na nikotinu

Jak je to se závislostí na nikotinu

Nikotinové sáčky jsou skvělou alternativou pro překonání závislosti na kouření. Je vědecky dokázáno, že jde o mnohem šetrnější variantu pro zdraví. Ale i nikotinové sáčky obsahují samozřejmě nikotin, který je vysoce návykový. Jak je to tedy se samotným nikotinem a jeho závislostí?

Nikotinové sáčky a nikotin

Nikotinové sáčky mají oproti kouření spoustu výhod. To jsme si představili v celé řadě našich článků. Neprodukují žádný dým ani zápach, jsou diskrétní, nevdechujete nespočet škodlivin ze spáleného tabáku a celulózy a tak dále. 

Zároveň máte poměrně široké možnosti co do regulace příjmu nikotinu. Existují extrémně silné nikotinové sáčky třeba Dope padesátka s 50 mg nikotinu na gram sáčku, ale i slabší varianty, které obsahují i jen 3 mg nikotinu na sáček. Můžete tak příjem nikotinu snižovat, až svůj zlozvyk zcela potlačíte. 

Projevy nikotinové závislosti

Jaké jsou účinky nikotinu na lidský organismus, jsme vám také představili v jednom z našich článků. Menší dávka nikotinu vás stimuluje k lepšímu soustředění, vyšší dávka má naopak uklidňující účinky. Pojďme se podívat na to, jak se projevuje závislost na nikotinu. 

Závislost se projevuje v tom, že se zvyšuje tolerance na nikotin a to vás nutí dávku zvyšovat. Dokonce někteří lékaři se nechali slyšet, že nikotin je návykovější než třeba kokain nebo heroin. Na nikotin vzniká jak fyzická, tak psychosociální závislost. Sílu závislosti na nikotinu si můžete sami vypozorovat podle toho, jak moc a jak brzy po probuzení máte chuť dát si nikotinový sáček či jiný produkt obsahující nikotin. Zpravidla pokud je to do hodiny od probuzení, je vaše závislost považována za velmi silnou. 

Abstinenční příznaky závislosti na nikotinu

Abstinenční příznaky dávají vašemu tělu signály, že už je čas na další dávku. O to víc, že nikotin stimuluje uvolňování dopaminu, které vám přinese po jeho dodání tělu úlevu. Do té doby můžete pociťovat celou řadu abstinenčních příznaků, jako je nervozita, stres, deprese, podrážděnost, neuvolněnost, nemožnost soustředění nebo neschopnost odpočívat. Dokonce vás závislost na nikotinu může probudit ze spánku. Výjimkou není ani zvýšená chuť k jídlu. Ne nadarmo se říká, že kdo se zbaví závislosti na nikotinu, ten přibere nějaké to kilo navíc. 

Jak se zbavit závislosti na nikotinu

Základem je pevná vůle a chuť s tím skoncovat. Nikdo to za vás neudělá. Můžete dokonce využít odbornou pomoc, která je hrazena ze zdravotního pojištění. Pokud patříte mezi kuřáky cigaret, je prvním krokem vybrat šetrnější alternativu. V našem případě nikotinové sáčky, ale mezi další možnosti patří elektronické cigarety, nikotinové náplasti nebo žvýkačky. Ideálně byste měli postupně dávku snižovat tak, aby nedocházelo k velkým abstinenčním příznakům. Skokově přestat leckdo dokáže, ale to není cesta pro každého. Postupným snižováním dávky máte větší šanci, že se závislosti zbavíte úplně. 

Co byste si měli odnést z tohoto článku

  • nikotinové sáčky jsou alternativou tabákových výrobků
  • nikotin je silně návyková látka
  • závislost na nikotinu se projevuje tolerancí, máte nutkání dávku zvyšovat
  • sílu závislosti poznáte podle toho, jak brzy po probuzení máte chuť na nikotin
  • mezi abstinenční příznaky závislosti patří například stres, nervozita, deprese, zvýšená chuť k jídlu a další
  • závislost na nikotinu můžete řešit s odbornou pomocí a je hrazena ze zdravotního pojištění
  • doporučujeme dávku nikotinu postupně snižovat, abyste se zbavili závislosti
zpět na výpis

Související produkty

Doprava zdarma
Při nákupu nad 250 Kč

Doprava zdarma
Při nákupu nad 250 Kč

Rychlé dodání
Do druhého dne

Rychlé dodání
Do druhého dne

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce