Ověření věku kupujícího před odesláním objednávky

Více info zde close

Jaké jsou dopady nikotinových sáčků na životní prostředí?

Jaké jsou dopady nikotinových sáčků na životní prostředí?

Nikotinové sáčky přinášejí inovativní přístup k užívání nikotinu, kterým se snižuje škodlivý dopad kouření na lidské zdraví. Také jejich ekologický dopad je menší ve srovnání s tradičními cigaretami, ale stále není lhostejný. Je čas se zamyslet nad tím, jak nikotinové sáčky ovlivňují naše životní prostředí. Jaká je stopa vzniklá během jejich výroby a co se děje s těmito sáčky po jejich spotřebě?

Nikotinové sáčky vs cigarety

Teď se nebudeme věnovat srovnání zdravotních či finančních dopadů mezi těmito dvěma alternativami. Výroba a spotřeba tradičních cigaret má značný negativní dopad na životní prostředí v různých aspektech včetně odlesňování, spotřeby vody, chemického znečištění, produkce odpadu a emisí skleníkových plynů při pěstování tabáku a následné spotřebě cigaret.

Kromě dopadu na lidské zdraví může být i toto jedním z důvodů, proč se mnoho lidí zajímá o alternativy k tradičnímu kouření, jako jsou právě nikotinové sáčky nebo elektronické cigarety, které mohou mít menší ekologický dopad.

Výroba nikotinových sáčků

Výrobě nikotinových sáčků jsme věnovali celou sérii našich článků. Můžete si tak detailně projít celý proces od začátku v chemické laboratoři až po expedici hotových puků do 25 zemí světa v případě český nikotinových sáčků Snatch a Dope. Ty se pro připomenutí vyrábějí v severočeských Teplicích. 

Při výrobě nikotinových sáčků nevzniká takřka žádný odpad. Drtivá většina vstupních surovin se využije v plném rozsahu. Až na pár zmetků (v jednotkách kusů) při startu výroby nevzniká žádný vedlejší produkt, ať už se jedná o samotnou směs pro nikotinové sáčky, látku, do které jsou baleny, nebo plastový – plně recyklovatelný obal. 

Nemůžeme ale pominout dopad, které zanechává přeprava nikotinových sáčků k distributorům a koncovým zákazníkům. Věříme však, že každý výrobce dbá na co nejefektivnější výběr dopravy i s ohledem na ekologickou stopu.

Spotřeba nikotinových sáčků

Při spotřebě nikotinových sáčků se to z pohledu výrobce nedá už tak snadno ohlídat, protože veškerá zodpovědnost za nakládání s odpady přechází na samotné uživatele. Jak jistě víte, drtivá většina nikotinových sáčků je balena do plastových „puků“. Ty je po vypotřebování všech sáčků nutné vložit do příslušného kontejneru na plasty. U nás to jsou žluté popelnice na tříděný odpad.

Co se týče samotných sáčků, zde hrozí riziko, že je uživatel pohodí v přírodě nebo kdekoliv jinde, kam nepatří. To samé se dlouhodobě stává s nedopalky cigaret. Použité nikotinové sáčky házíme do směsného odpadu. Přechodně lze využít skrytou přihrádku na použité sáčky přímo v puku a poté sáčky vyhodit. Problematice, kam s použitými nikotinovými sáčky jsme se věnovali ve stejnojmenném článku

snatch

Dopad nikotinových sáčků na životní prostředí sice není takový jako u cigaret, přesto není nezanedbatelný a je potřeba ho brát v potaz a věnovat mu pozornost. Výrobci se snaží odpad při výrobě minimalizovat, což se jim díky neustálým inovacím daří. Větší odpovědnost je momentálně na samotných uživatelích a jejich nakládání s použitými nikotinovými sáčky a obaly. 

Co si z tohoto článku odnést

  • nikotinové sáčky jsou méně škodlivou alternativou kouření a tabákových výrobků
  • také jejich ekologický dopad je menší než u jiných alternativ
  • přesto ekologická stopa nikotinových sáčků není zanedbatelná
  • při výrobě nikotinových sáčků nevzniká takřka žádný odpad
  • největší ekologickou stopu představuje přeprava nikotinových sáčků k distributorům
  • největší zodpovědnost je na samotných uživatelých
  • plastové puky je potřeba třídit a vyhazovat do žlutých kontejnerů určených pro plastový odpad
  • samotné nikotinové sáčky patří do směsného odpadu
  • pokud nemáte v blízkosti koš, můžete přechodně použité sáčky vložit do skryté přihrádky v puku
zpět na výpis
Doprava zdarma
Při nákupu nad 250 Kč

Doprava zdarma
Při nákupu nad 250 Kč

Rychlé dodání
Do druhého dne

Rychlé dodání
Do druhého dne

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce