Ověření věku kupujícího před odesláním objednávky

Více info zde close

Komu vděčíme za nikotinové sáčky?

Komu vděčíme za nikotinové sáčky?

Za nikotinové sáčky musíme jednoznačně poděkovat Švédům. Do historie vzniku sáčků lehce zasáhly i jiné státy, ale skandinávská země si beze studu a falešné skromnosti může připsat hlavní zásluhy. Přesvědčte se sami.

Jak a kde to všechno začalo

Dalo by se říci, že úplné kořeny zrodu nikotinových sáčků sahají na začátek 16. století, kdy ve Francii objevili šňupací tabák. V nikotinových sáčcích ale žádný tabák není, říkáte si. Ano, ale jde o to, že Francouzi přišli na skutečnost, že tabák se nemusí jen kouřit. A to přispělo ke vzniku snusu – vlhkého šňupacího tabáku, který se umisťuje do úst.

  • To švédští farmáři vynalezli způsob míchání tabákových listů se solí a vodou v mlýncích na kávu. 
  • To švédští přistěhovalci exportovali snus do USA, kde se do té doby žvýkal sušený tabák.

V 19. století zažíval snus opravdový boom, ve Švédsku i v Americe.

Snus (ne)mizí ze světa

V polovině 20. století snus téměř vymizel, protože symbolem modernismu se staly cigarety. Hollywoodské hvězdy kouřily cigarety a udávaly tón nejen v Americe, ale po celém světě. Ingrid Bergmanovou byste se snusem určitě „nenačapali“, zato cigareta byla jejím módním doplňkem. 

Spotřeba snusu do určité míry přetrvávala, protože byl tabákem dělnické třídy. V 70. letech se však náhle trend posunul a nastala snusová renesance

Chceme nikotin bez tabáku

Jak se blížilo 21. století, ve společnosti se stále více mluvilo o vedlejších účincích a škodlivosti tabáku. Spotřebitelé začali požadovat nový způsob užívání nikotinu. Bez nežádoucích efektů, které jsou s kouřením spojené, jako například:

  • karcinogenní látky,
  • žluté zuby,
  • zápach z úst,
  • obtěžování okolí. 

Zase ti Švédové

A opět do příběhu vstupují Švédové, konkrétně firma Swedish Match, která zahájila proces vývoje zcela nového, bezdýmného a beztabákového produktu. Podařilo se jí nikotin oddělit od tabákových listů a výsledkem byly první nikotinové sáčky ZYN. Namísto tabáku obsahovaly eukalyptus, celulózová vlákna z borovice, aromatické látky a nikotin.

Raketový vzestup

Nikotinové sáčky měly premiéru v roce 2014 a zaznamenaly až neskutečnou popularitu, která každým rokem stoupá. Kromě USA a Skandinávie se nikotinové sáčky začaly dodávat na různé světové trhy. V roce 2016 vznikla celá řada příchutí, postupně se objevily sáčky s větším množstvím nikotinu

Až do roku 2018 byly ZYN opravdu jediným hráčem na hřišti zcela nového „sportu“. Poté se příležitosti chopili i další výrobci z různých zemí a v současnosti je na výběr z mnoha značek.

Nikotinové sáčky předmětem výzkumu

Švédští vědci, v návaznosti na vzrůstající popularitu nikotinových sáčků, provedli jejich srovnání se zahřívaným tabákem. Výzkum ukázal, že vstřebávání nikotinu ústní sliznicí je mnohem pomalejší než absorpce plícemi při kouření. 

My jsme zase udělali malý soukromý výzkum, abychom zjistili, jestli jsou nikotinové sáčky levnější než cigarety

Minulost nikotinových sáčků už tedy znáte. A budoucnost? My věříme, že slibná, protože tento svěží a snadno použitelný produkt přináší budoucnost bez kouře

zpět na výpis
Doprava zdarma
Při nákupu nad 250 Kč

Doprava zdarma
Při nákupu nad 250 Kč

Rychlé dodání
Do druhého dne

Rychlé dodání
Do druhého dne

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce