Nikotinové sáčky a rovnátka. Ano, či ne?

Nikotinové sáčky a rovnátka. Ano, či ne?

Čas od času se u nás objevují vtipné i věcné dotazy na užívání nikotinových sáčků. Posledně jsme se věnovali užívání nikotinových sáčků v těhotenství, nyní přišla řada na trochu jiný dotaz. A tím je užívání nikotinových sáčků a rovnátek. Je to možné? Je to v pořádku? Pojďme si to rozebrat.

Nikotinové sáčky a rovnátka bezprostředně po nasazení

Bavíme se samozřejmě o rovnátkách na pevno, která jsou složená ze zámečků a drátků. A to i z důvodu, že nasazovací rovnátka jsou určena zpravidla pro mladistvé. A jelikož nikotinové sáčky smí užívat pouze osoby starší 18 let, není o čem.

Bezprostředně po nasazení rovnátek můžete v prvních dnech pociťovat větší citlivost a dokonce bolesti zubů a sliznice v ústní dutině. Je to z důvodu „cizího tělesa” v ústech. Můžete mít kvůli tomu i podrážděné dásně či vnitřní stranu rtů. Dobrou zprávou je, že tyto potíže během několika dní odezní. Pomoct si můžete i speciálním voskem, případně léky tlumící bolest.

Ale co se týče nikotinových sáčků, v tuto chvíli vám je nedoporučujeme užívat. A to z důvodu podrážděné sliznice v ústní dutině, což by mohly nikotinové sáčky ještě zhoršit. Při zvýšeném užívání nikotinových sáčků na jednom místě totiž může obecně v některých případech dojít k podráždění daného místa. A to by bylo v tuto chvíli nežádoucí. 

Samozřejmě dnes existují různé druhy rovnátek. Takže pokud máte rovnátka na vnitřní straně zubů, pravděpodobně se vás podráždění míst, kam se vkládají nikotinové sáčky, netýká. 

Nikotinové sáčky a rovnátka obecně

Pokud nosíte rovnátka již nějakou dobu, jistě jste si zvykli na to, co si můžete dovolit a co byste raději měli vynechat. Rovnátka vám běžný život takřka neomezují. Samozřejmě musíte si dát pozor na nějaké potraviny jako tvrdé ořechy, tvrdé bonbony, led nebo ovoce s peckami, ale jinak můžete v podstatě vše. A to se týká i nikotinových sáčků.

 

Měli byste si ale dát pozor při vkládání nikotinových sáčků do ústní dutiny. V případě neopatrného zacházení by mohlo dojít ke kontaktu sáčku s rovnátky a nechtěnému protržení sáčku. Poškozený sáček rozhodně neužívejte, ale vyjměte jej z ústní dutiny a tu si propláchněte vodou. Také dejte pozor, abyste obsah sáčku nespokli. Riziko poškození sáčku rovnátky je velmi nízké, přesto existuje. Proto dbejte na vyšší opatrnost.

Naopak užíváním nikotinových sáčků jako takovým nijak neovlivňujete funkci rovnátek. Můžete je tedy bez obav užívat dle návodu a výše obecných doporučení. 

Nezapomeňte na pořádnou dentální hygienu

To, že máte po užívání nikotinových sáčků fresh dech, neznamená, že byste měli polevit v dentální hygieně. Přítomnost rovnátek v ústech vyžaduje vyšší nároky na dentální hygienu, než je běžné. Tak si na to dejte pozor a žvejku zdar.

 

zpět na výpis

Související produkty

Doprava zdarma
Při nákupu nad 250 Kč

Doprava zdarma
Při nákupu nad 250 Kč

Rychlé dodání
Do druhého dne

Rychlé dodání
Do druhého dne

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce