Jak je to s nikotinovými sáčky a zuby? A co další účinky?

Jak je to s nikotinovými sáčky a zuby? A co další účinky?

Nikotinové sáčky slouží jako alternativa zdraví škodlivých tabákových výrobků. Nejčastěji po nich sáhnou lidé, kteří chtějí skoncovat s kouřením, případně lidé, kteří dosud užívali žvýkací tabák nebo snus. V souvislosti s tím ale občas mají obavy, zda to nebude jen „z bláta do louže”. Jsou nikotinové sáčky tou nejzdravější alternativou? Jak je to s barevným zubů? A co další nežádoucí účinky?

Barví nikotinové sáčky zuby? Ne

To je asi největší obava začínajících uživatelů nikotinových sáčků. Protože v souvislosti s užíváním žvýkacího tabáku a také s kouřením cigaret se můžete setkat s řadou případů, kdy těmto uživatelům žloutnou zuby. Pokud si myslíte, že na vině je tabák, tušíte správně. Kromě toho například kouření způsobuje i větší kazivost zubů, vznik zubního plaku, zánět dásní a v neposlední řadě paradentózu. Ale od toho pryč. 

Nikotinové sáčky nebarví zuby

Oproti tomu nikotinové sáčky opravdu zuby nebarví. Neobsahují totiž žádný tabák ani žádné jiné látky, které by mohly mít barvení zubů na svědomí. V tomto ohledu tedy nemusíte mít obavy. A navíc oproti cigaretám nebarví nikotinové sáčky ani knír. Ten se totiž v poslední době dostává do módy nejen během listopadu. Takže si můžete v poklidu pěstovat svůj mustache.

 

A co dásně?

Za normálních okolností je užívání nikotinových sáčků k dásní šetrné. Ale stejně jako se vším ostatním, záleží na množství a intenzitě. Jsou známy případy, kdy si uživatelé vkládali sáčky do úst vždy na jedno místo. Při velké intenzitě užívání mohli pocítit podráždění dásně v daném místě. To mohou zároveň pocítit i citlivější osoby při běžném užívání.

Pozitivní zprávou je, že dásně mají poměrně rychlou regeneraci, takže i v případě silnějšího podráždění stačí počkat den a dásně jsou jako nové. Při lehkém podráždění stačí sáček umístit na jiné místo a postižené místo je do pár hodin v pořádku.

Že mají nikotinové sáčky možné dráždící účinky na sliznici, jste se mohli přesvědčit v našem článku o takzvaném Skandinávském experimentu, kdy několik jedinců z Norska, respektive Dánska zkusila užívat nikotinové sáčky jiným než doporučeným způsobem. O tom, kam si sáčky vkládali a jak to dopadlo, se můžete dočíst přímo v článku. 

Zásady správného užívání nikotinových sáčků

Zkušenosti uživatelů hovoří o jistých nežádoucích účincích spojených s užíváním nikotinových sáčků. Ve většině případů jde však o předávkování nikotinem. To se vám může přihodit i při užívání dalších alternativ, jako je například vapování e-cigaret či užívání tabákových výrobků. Mezi nežádoucí účinky související s předávkováním nikotinu patří návaly, pocení, nevolnost či zvracení nebo i silná bolest hlavy.

 

Proto uživatelé nikotinových sáčků doporučují mezi sáčky vynechat alespoň hodinu. Pokud ale cítíte chuť na nikotin dříve než po jedné hodině od posledního sáčku, zkuste sáhnout po silnějších sáčcích. 

Mezi další zkušenosti uživatelů patří vysoušení ústní dutiny, respektive sliznice. Zejména bývalý uživatelé žvýkacího tabáku jsou zvyklý odplivávat, čímž vysušení sliznice jen podporují. Proto je vhodné i během užívání nikotinových sáčků dodržovat pitný režim. V opačném případě by mohlo dojít třeba ke škrábání v krku. 

Sečteno, podtrženo

Ve chvíli, kdy budete užívat nikotinové sáčky přesně dle návodu, s ohledem na svou toleranci vůči nikotinu a na další doporučení zkušených uživatelů, nehrozí vám v podstatě žádné ze zmíněných nežádoucích účinků a pak patří nikotinové sáčky opravdu mezi „nejzdravější” varianty nikotinových produktů. Nejzdravější záměrně dáváme do uvozovek, protože pořád jde o nikotin. Ten sice může dle studií působit na mozek pozitivně, ale na druhou stranu má i negativní vliv na náš organismus. 

zpět na výpis

Související produkty

Doprava zdarma
Při nákupu nad 250 Kč

Doprava zdarma
Při nákupu nad 250 Kč

Rychlé dodání
Do druhého dne

Rychlé dodání
Do druhého dne

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce