Ověření věku kupujícího před odesláním objednávky

Více info zde close

Nejčastější mýty o nikotinových sáčcích

Nejčastější mýty o nikotinových sáčcích

O nikotinových sáčcích jsme zaslechli ledacos. V poslední době jsou nikotinové sáčky propírány i skrze média, a tak jsme se rozhodli nejčastější mýty o nikotinových sáčcích uvést na pravou míru.

Mýtus 1: Nikotinové sáčky jsou snadno dostupné dětem

Ovocné a mentolové příchutě a barevné hravé obaly prý lákají děti a mladistvé k užívání nikotinových sáčků. Ono vlastně všechno, co chcete nějakým způsobem prodat nebo na to upozornit, musí být tak trochu atraktivní. Že se toho pak chytají i děti, je jeden z nežádoucích účinků. I proto je potřeba udělat a hlavně dodržovat další pravidla.

Jedním z nich je prodej nikotinových sáčků od 18 let. Prodejci v kamenných prodejnách mají povinnost zkontrolovat věk kupujícícho a je to výhradně jejich zodpovědnost, zda tak činí. Sankce za porušení jsou téměř likvidační a tak věříme, že si jen tak někdo nelajzne prodávat nikotinové sáčky dětem. 

Co se týče online nákupu, i tam platí jistá pravidla. Jasně, vyskakovací okno, kde musíte pro vstup na stránky potvrdit, že jste starší 18 let, odradí jen ty nejpoctivější. Ale pak tam jsou i další mechanismy. Jedním z nich je kontrola věku kurýrem při doručení. Opět s hrozící vysokou sankcí, pokud tak neučiní. 

Takže neříkáme, že je nemožné dostat se k nikotinovým sáčkům, pokud vám není 18 let, ale snadné to rozhodně není. Je to podobné jako u klasických cigaret a to v médiích už dávno nikdo neřeší. Nehledě na to, pokud nejste zvyklí na nikotin a dáte si nikotinový sáček, tak je to přes sebelepší příchuť fakt hnus.

Mýtus 2: Nikotinové sáčky jsou horší než cigarety

Existuje celá řada studií, kde vědci potvrzují, že jde o šetrnější variantu – nikoliv o zdravou. V žádném případě nenabádáme, abyste začínali s užíváním nikotinových sáčků, pokud jste dosud neužívali žádný výrobek obsahující nikotin. Nikotin je vysoce návykovou látkou. Ale pokud patříte mezi kuřáky, doporučujeme vám přejít na nikotinové sáčky. 

Polepšíte si hned v několika aspektech. Nikotinové sáčky nežlutí zuby, nevdechujete karcinogenní látky ani další škodliviny jako v případě kouření. Dále jsou diskrétní – nikdo o vás neví, že je zrovna užíváte. Takže je můžete užívat, kdy a kde chcete. A také jsou zajímavější i po ekonomické stránce. Navíc můžete regulovat příjem nikotinu a postupně se tak zbavit závislosti na něm. 

Nicméně zdravé rozhodně nejsou. Sice jejich obsah je pečlivě kontrolován a podléhá nejpřísnějším regulím, ale pořád obsahují nikotin, který má také řadu negativních účinků na lidský organismus. Některé zdroje hovoří také o nepříznivém vlivu na dásně a zuby. Rovněž musíte dát pozor, abyste sáček nerozkousli a nespolkli.

Mýtus 3: Z nikotinových sáčků se nemůžete předávkovat nikotinem

U toho bychom si nejdřív měli definovat, co je to předávkování nikotinem. Jedná se o stav, který může nastat při nadměrném užití nikotinu. Nikotin, obsažený v nikotinových sáčcích, může vyvolat řadu nežádoucích účinků, pokud se dostane do organismu v příliš vysokém množství.

Mezi hlavní příznaky předávkování nikotinem patří závratě a nevolnost, které mohou být doprovázeny zrychleným srdečním tepem a zvýšením krevního tlaku. Osoba trpící předávkováním nikotinem může pociťovat bolest na hrudi a potíže s dýcháním. Ovlivnění centrálního nervového systému nikotinem může způsobit zmatenost, podrážděnost a nervozitu.

Při podezření na předávkování nikotinem doporučujeme vypít větší množství tekutin, dostat se na čerstvý vzduch a být v klidu. V krajních případech neváhejte vyhledat lékařskou pomoc. Za smrtelnou dávku nikotinu se považuje 40-60 mg, takže je takřka nemožné dostat do sebe takové množství prostřednictvím užívání nikotinových sáčků.

Mýtus 4: Nikotinové sáčky žlutí zuby

Cigarety žlutí zuby. Nikotinové sáčky nikoliv. Ani knír. Takže kromě bílých zubů si můžete v případě mentolových příchutí užít i svěží dech. Napsali jsme na toto téma celý článek. Nicméně některé zdroje uvádějí, že nikotinové sáčky mohou mít při vyšší intenzitě užívání vliv na tvorbu zubních kazů. Ale konkrétní studii na toto téma jsme nikde nedohledali. 

Další věcí je, že někteří lidé mohou mít zvýšenou citlivost dásní a tak mohou cítit podráždění v místě, kam si sáček vkládají. V tomto případě doporučujeme buď přestat užívat nikotinové sáčky nebo je jednoduše vložit na jiné místo. Dásně mají totiž schopnost velmi rychlé regenerace, a tak zpravidla druhý den necítíte, že byste měli někdy nějaký problém.

Znáte i další mýty spojené s užíváním nikotinových sáčků? Klidně nám je dejte vědět. Rádi je přidáme do článku.

zpět na výpis

Související produkty

Doprava zdarma
Při nákupu nad 250 Kč

Doprava zdarma
Při nákupu nad 250 Kč

Rychlé dodání
Do druhého dne

Rychlé dodání
Do druhého dne

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce