Ověření věku kupujícího před odesláním objednávky

Více info zde close
  • Úvod
  • Blog
  • Aktuality
  • Daňové prázdniny pro nikotinové sáčky pravděpodobně skončí. Co to znamená?

Daňové prázdniny pro nikotinové sáčky pravděpodobně skončí. Co to znamená?

Daňové prázdniny pro nikotinové sáčky pravděpodobně skončí. Co to znamená?

Fialova vláda připravila takzvaný konsolidační balíček. Jeho obsah se také týká zdanění dosud nezdaněných nikotinových sáčků. Pokud balíček projde, čeká nikotinové sáčky zdražení. Jak citelné to bude a co to všechno znamená?

Konsolidační balíček vlády

Konsolidační balíček se netýká pouze nikotinových sáčků, ale i dalších alternativ kouření, jako jsou elektronické cigarety, respektive jejich náplně, nebo zahřívaný tabák. Paradoxem je, že skokové zdanění i čeká náplně do elektronických cigaret, které neobsahují nikotin.  Výjimkou nejsou ani další věci jako hazard. Celý balíček pak obsahuje i obecnější problematiku daní jako daň z příjmu, pojištění, DPH, úlevy na daních a podobně. Nás ale momentálně zajímá, jak se balíček dotkne nikotinových sáčků. 

„Jak zdanění e-cigaret, tak nikotinových sáčků bude brzy povinně zavedeno ve všech členských státech EU, tj. i v Česku. Současný návrh na zavedení nové spotřební daně z nikotinových sáčků a náplní do e-cigaret vychází z pracovní verze novely evropské tabákové směrnice, která bude předložena v brzké době,“ sdělil za Ministerstvo financí Stefan Fous.

Vláda si od zdanění nikotinových sáčků ve spojení s náplněmi do elektronických cigaret slibuje v následujícím roce přítok 400 milionů korun. Ovšem tedy pokud projde v navržené podobě. Navíc si vláda od toho slibuje odrazení dětí od nákupu nikotinových sáčků. Nemyslí však na to, že tím mohou odradit také kuřáky od hledání alternativ, pokud budou stejně drahé či dražší jak samotné kouření.

Jak se to promítne do cen nikotinových sáčků

Kolik budou stát nikotinové sáčky po schválení konsolidačního balíčku? V návrhu je zdanění nikotinových sáčků 3,45 Kč na gram sáčku. Například balení nikotinových sáčků Snatch Frozen 30 mg Ultra Strong obsahuje 20 ks sáčků o hmotnosti 0,7 gramů. Celé balení má tak 14 gramů. Daň u tohoto balení tak činí 48,30 Kč. Současná cena balení (červenec 2023) činí 104 Kč. Výsledná cena s daní by tak vzrostla skoro o polovinu na 152,3 Kč. 

Takto skokový nárůst může v lidech vyvolat hledání alternativ v podobě objednávání více kusů balení ze zahraničních e-shopů. Případně odradí kuřáky od přechodu k méně škodlivé alternativě, kterou nikotinové sáčky bezesporu představují.

Zdroje:

 

zpět na výpis

Související produkty

Doprava zdarma
Při nákupu nad 250 Kč

Doprava zdarma
Při nákupu nad 250 Kč

Rychlé dodání
Do druhého dne

Rychlé dodání
Do druhého dne

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce